Iedereen een persoonlijk pensioenplan!

Oprichter en directeur van Pensioen Design is Jeffrey Leichel (1963).

Jeffrey heeft ruim 20 jaar ervaring in financieel advies, is auteur van drie boeken en multi-ondernemer.

 

Hij is ook de auteur van het boek De Pensioenwaarheid. Zijn missie is om pensioenplanning toegankelijker te maken voor alle Nederlanders. Met alle ontwikkelingen op het gebied van pensioen in de laatste decennia, wordt persoonlijke pensioenplanning steeds belangrijker om dreigende pensioenarmoede te voorkomen.

 

Wie jarenlang hard heeft gewerkt, heeft recht op een comfortabel pensioen. Daar wil ons team van experts bij Pensioen Design jou de best mogelijke ondersteuning bij bieden.



Jeff's persoonlijke verhaal.

 

Werken met cijfers zit een beetje in mijn DNA. Mijn vader was accountant bij een Nederlandse bank en later heeft hij in Nieuw-Zeeland (waar mijn ouders en enige broer nu wonen) bij de belastingdienst gewerkt, waar hij bedrijven doorlichtte met een rood vlaggetje.

 

De appel leek niet ver van de boom te vallen, want ook ik ben in mijn jongere jaren gestart met opleidingen in die hoek. 

Totdat ik de wereld van marketing ontdekte en besloot verder te studeren in sales, product -en marketingmanagement. 

 

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer.

Na een vlotte carrière in verschillende management -en directiefuncties in de olie-industrie, de financiële sector en de ICT, besloot ik in 2002, ik was toen 39, te starten als zelfstandig financieel adviseur en zat dus weer middenin de cijfers. 

 

Via mijn adviespraktijk help ik voornamelijk particulieren met hun financiële planning. Tijdens de jaren dat honderdduizenden woekerpolissen werden verkocht, specialiseerde ik mij juist in financiële producten voor vermogensopbouw waar veel minder kosten in zaten en die ook een ingebouwde garantieopbrengst kenden. Iets waar vele honderden klanten mij tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor zijn, na de kredietcrisis in 2008 en de crisis waarin we nu zitten.

 

Woekerpolisaffaire

Begin jaren 10 kwam ik via via in aanraking met experts in de woekerpolisaffaire. Ik ontpopte me als expert op dat gebied en heb daar ook enige bekendheid mee opgebouwd, o.a. als financieel expert in een uitzending van Zembla. Ik mocht vele honderden mensen helpen van zo’n polis af te komen. Een ontzettend dankbare taak.

 

Niet alleen maar succes.

Maar mijn carrière en leven was niet alleen maar succes op succes. Ik heb een flinke tik gehad van de kredietcrisis van 2008. Van de inmiddels vier bedrijven die ik toen had, moest ik er twee met verlies afstoten en één ging zelfs failliet. Door de enorme financiële klap die ik daarvan kreeg moesten we zelfs in de verkeerde tijd ons huis verkopen, met een flinke restschuld tot gevolg. Uiteindelijk hield ook mijn relatie geen stand, na een huwelijk van 20 jaar was het op, waarna veel verdriet volgde. Goede tijden, slechte tijden, het is van ons allemaal.


De nieuwe pensioenwet

Toen in 2022 de nieuwe pensioenwet groot in het nieuws kwam en de regering ineens de versnelling had ingezet om de wet zo snel mogelijk door te voeren, vond ik dat opmerkelijk en raakte meer geïnteresseerd.

 

Nadat ik de debatten in de Eerste en Tweede Kamer had gevolgd, de wettekst inclusief de ‘memorie van toelichting’ van 420 pagina’s had gelezen, de serie de Zwarte Zwanen van omroep MAX had gezien, de Masterclass van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer had gevolgd en de maar liefst 540 vragen van 50PLUS had bestudeerd, werd voor mij duidelijk dat dit een zaak is die qua omvang en risico een enorme impact kan hebben op het pensioen van miljoenen Nederlanders.

 

Tijdens adviesgesprekken in de afgelopen jaren was het mij ook opgevallen hoe het huidige pensioensysteem steeds soberder is werd. Werknemers betalen steeds meer premie voor steeds minder pensioen. 

 

Helaas is de basiskennis over pensioen beperkt bij de meeste Nederlanders, waardoor dit nog onvoldoende is doorgedrongen. Ik dacht al een tijdje na hoe ik op grotere schaal kon bijdragen aan het verbeteren van die kennis.

 

Het ontstaan van het e-boek de Pensioenwaarheid.

In januari 2023 gebeurde er iets bijzonders, maar daarvoor moet ik eerst terug naar Kerst 2022. 

Ik had mezelf een Kerstcadeau gegund in de vorm van een abonnement op Mindvalley. Voor de mensen die dat niets zegt, dat is een pakket online lesmateriaal om je spirituele energie te activeren. Ja, ja, ik zit ook in die fase😊en vind het heel waardevol.

 

Na een periode daar intensief mee bezig te zijn geweest, werd ik in de tweede week van januari 2023 midden in de nacht wakker. Ik zat rechtop in bed, was klaarwakker en zag alles haarscherp voor me. Ik ben uit bed gesprongen (letterlijk!), ben achter mijn computer gekropen en heb het e-boek De Pensioenwaarheid in één ruk geschreven.

 

In de weken daarna heb ik het  e-boek eindeloos aangepast en alles steeds compacter en compacter gemaakt, tot wat het nu is. Het meest compacte en complete e-boek over pensioen voor werknemers en zzp’ers.

 

Ook zag ik voor me dat er meer moest komen dan alleen het e-boek. Een actieplan om Nederlanders concreet te helpen met hun pensioen. En zo is Pensioen Design ontstaan.

 

Na die nacht in januari 2023 is het mijn missie geworden om de komende jaren zoveel mogelijk mensen te helpen om pensioen beter te begrijpen en onder controle te krijgen. Dit keer is de inzet geen honderden mensen helpen, zoals bij de woekerpolisaffaire, maar honderdduizenden mensen. 

 

 

Achtergrond.

Ik heb een niet alledaagse jeugd gehad. Ik ben geboren in Australië, om precies te zijn in Hobart, de hoofdstad van het eiland Tasmanië, dat onder Australië ligt. Toen ik twee jaar oud was is ons gezin naar Sydney verhuisd en rond mijn zesde zijn we gedurende ruim een jaar door heel Australië getrokken. Een bijzondere reis met waanzinnige avonturen.

 

Als 8-jarig jochie ben ik naar Nederland geëmigreerd, een reis die we (mijn ouders en oudere broer) per cruiseschip maakten, een maand duurde en ons naar plekken bracht als Hawaï, Fiji, het Panamakanaal en de Bermudadriehoek.

 

Mijn vader (Donald) is in Indonesië geboren en is ook op jonge leeftijd naar Nederland geëmigreerd, waar hij later met mijn Nederlandse moeder trouwde en ze begin 1960 als jong stel naar Australië vertrokken, vanwege de hoge woningnood in Nederland in die tijd. Ongeveer 10 jaar later zijn ze weer teruggegaan naar Nederland, vanwege de familie.

 

In de jaren 80 zijn mijn broer en mijn ouders vervolgens weer naar Nieuw Zeeland geremigreerd en bleef ik in Nederland (vanwege de liefde). Ze zijn nu midden 80 en verrichten nog regelmatig zwaar werk in hun prachtige tuin, die grenst aan een van de vele baaien die uitlopen in the Bay of Plenty op het Noordereiland van Nieuw Zeeland.

 

In Nederland ben ik in Haarlem opgegroeid en als jongvolwassene vervolgens begonnen met mijn eigen reis door Nederland. Ik heb, o.a. vanwege werk, achtereenvolgens in Arnhem, Heerde, Almelo, Amersfoort en Almere gewoond, en de laatste 23 jaar in Apeldoorn. Ik heb drie kinderen en ben sinds enkele jaren single (06-51.8… hahahaha, dat kan echt niet Jeff).

 

Blijkbaar zit naast cijfers ook reizen in het bloed. Vorig jaar heb ik met een aantal Apeldoornse vrienden een tweede huis in Bulgarije gekocht (dichtbij de Zwarte Zee kust), waar we van de uitgestrekte natuur en langere en warmere zomers willen genieten, maar ook gewoon online gaan werken. 

 

Dat is een groot voordeel van steeds meer online werken, de wereld wordt je werkplek. Ook voor jouw toekomst is dat belangrijk te beseffen. Misschien wil jij ook wel enkele jaren voor pensioen deels in het buitenland werken. Of misschien wel helemaal eerder stoppen.

 

Eén ding is zeker. Hoe beter je er financieel voorstaat, hoe meer keuzes je kunt maken. Die financiële reis wil Pensioen Design graag samen met jou maken. De eerste stap is inzicht, daarvoor vraag je het persoonlijke pensioenplan aan.

 

Ik wens je een mooie toekomst, in alle opzichten.

 

Jeffrey Leichel