๐–๐ž๐ฅ๐ค๐ž ๐ณ๐จ๐ซ๐ ๐ž๐ง ๐ฌ๐ฉ๐ž๐ฅ๐ž๐ง ๐ž๐ซ ๐ง๐ฎ ๐ž๐ข๐ ๐ž๐ง๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐›๐ข๐ฃ ๐๐ž ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ž ๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐ฐ๐ž๐ญ?

ย 

๐„๐ง ๐ฐ๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐๐ž ๐๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐ญ๐จ๐ง?

ย 

๐๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐ฅ๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐ž๐ง ๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐จ๐ฉ๐›๐จ๐ฎ๐ฐ:

Veranderingen in de pensioenleeftijd, wetgevingย en het pensioenfonds van je werkgever zijn van directe invloed op jouw pensioenopbouw.ย In de nieuwe pensioenwet gaat het specifiek om de pensioenopbouw via je werkgever.

ย 

๐•๐ž๐ž๐ฅ ๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐Ÿ๐จ๐ง๐๐ฌ๐ž๐ง, ๐ฏ๐ž๐ž๐ฅ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง:

Er zijn in Nederland bijna 100 pensioenfondsen. De opbouw van pensioen verschilt sterk per pensioenfonds. Werk je in de ene branche, dan bouw je veel minder pensioen op dan in de andere branche. In de nieuwe pensioenwet blijven die verschillen bestaan.

ย 

Flexibel -of solidair opbouwsysteem:

In de nieuwe pensioenwet kan jouw werkgever kiezen tussen pensioenopbouwย via een flexibel -of solidair opbouwsysteem.ย Bij de flexibele regeling heb je als werknemer meer keuzevrijheid in de beleggingsmix van jouw pensioenpot. Goede en slechte beleggingsresultaten komen direct tot uitdrukking in de opbouw van jouw pensioenpot.

ย 

Bij het solidaire opbouwsysteem heb je minder vrijheid in de keuze van je beleggingsmix. Net als bij de flexibele regelingย hebbenย goede en slechte beleggingsresultaten invloed op jouw persoonlijke pensioenpot. Maar daarnaast bouw je gezamenlijk (binnen het pensioenfonds) een buffer op. Deze pensioenbuffer wordt ingezet bij slechte beleggingsjaren, zodat jouw pensioenopbouw zich stabieler ontwikkelt.

ย 

Invaren:

Invaren (ook welย overgangsregeling genoemd) betekent dat je huidige opgebouwde pensioenrechten worden overgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Omdat in de oude regelingen de pensioenopbouw anders werkt, kan het invaren tot gevolg hebben dat je minder pensioen gaat opbouwen. Dit geldt vooral voor werknemers die wat dichter bij hun pensioen staan. Deze deelnemers maken zich dan ook zorgen over de eventuele negatieve gevolgen van hun pensioenopbouw.

ย 

ย 

๐ƒ๐„ ๐๐„๐๐’๐ˆ๐Ž๐„๐๐“๐Ž๐:

ย 

Een werknemer met een gemiddeld loon heeft een pensioenkapitaal โ‚ฌ 500.000,- nodig voor een goed pensioen. Een volledig AOW-pensioen is ongeveer โ‚ฌ 100.000,- waard en het werkgeverspensioen is ongeveer โ‚ฌ 300.000,- waard. Dan kom je ongeveer โ‚ฌ 100.000,- tekort voor een goed pensioen. En dat is de pensioenton.

ย 

Deย pensioenton moet jij zelf opbouwen om weg te blijven bij pensioenarmoede. Dit bouw je op via een eigen pensioenrekening. Dat wordt ook wel een lijfrente genoemd. Iemand die op z'n 20e begint met bijsparen voor pensioen moet daarvoor maandelijks โ‚ฌ60,- opzij zetten. Iemand die pas op zijn 40e begint moet al โ‚ฌ 165,- per maand opzij zetten. En iemand van 50 ruim โ‚ฌ 320,- per maand!

ย 

Wij noemen dat, 'jong geleerd, oud geprofiteerd'. Hoe eerder je begint met zelf voor aanvullend pensioen te sparen of beleggen, hoe lager het bedrag is dat je daarvoor opzij moet zetten.ย 

ย 

๐ˆ๐ง๐ฏ๐ฅ๐จ๐ž๐ ๐จ๐ฉ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ซ๐ฌ:

Werkgevers kijken kritisch naar de kosten en administratieve lasten die gepaard gaan met het naleven van de nieuwe pensioenwetgeving. Ze moeten hun pensioenregelingen herzien door de nieuwe pensioenwet, met de kans dat jouw pensioenopbouw daardoor minder wordt.

ย 

๐“๐จ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ๐›๐ž๐ฌ๐ญ๐ž๐ง๐๐ข๐ ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ฏ๐š๐ง ๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐Ÿ๐จ๐ง๐๐ฌ๐ž๐ง:

Pensioenfondsen kijken ook scherp naarย het totaleย pensioenvermogenย en de kosten om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. De aanpassing van IT-systemenย is een enorme hersteloperatie, waarvan de kosten worden betaald uit het totale pensioenkapitaal van de pensioenfondsen.

ย 

๐ˆ๐ง๐ฏ๐ฅ๐จ๐ž๐ ๐จ๐ฉ ๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ž๐ง๐›๐ž๐ฅ๐ž๐ ๐ ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง:

Veranderingen in de regelgeving zijn ook van invloed op de manier waarop pensioenfondsen hun geld beleggen. Steeds meer pensioenfondsen stappen bijvoorbeeld uit beleggingen in bedrijven die fossiele brandstoffen produceren of intensief verbruiken. Dit beleid heeft gevolgen voor het rendement en de stabiliteit van pensioenfondsen, wat op zijn beurt van invloed is op de pensioenuitkeringenย voor deelnemers.

ย 

๐–๐š๐ญ ๐ค๐ฎ๐ง ๐ฃij ๐ž๐ซ zelf ๐š๐š๐ง ๐๐จ๐ž๐ง?

Het is misschien een open deur, maar jij moet de regie pakken. Als je niet in eigen beheer jouw pensioenton gaat opbouwen, dan ligt pensioenarmoede op de loer. Als de opbouw van AOW-pensioen door de regering wordt versoberd, of jouw pensioenfonds maakt verkeerde beleggingskeuzes of heeft te hoge kosten, dan bouw je simpelweg veel minder ouderdomspensioen op dan je had verwacht.

ย 

Hoe meer pensioenvermogen jij in eigen beheer opbouwt, hoe beter je die schokken kan opvangen. En hoe later je begint met je pensioenopbouw in eigen beheer (lijfrente), hoe hoger de prijs is die je daarvoor moet betalen.

ย 

Iedereen heeft ook een specifieke situatie. Meerdere werkgevers, pensioenbreuken, echtscheiding, er zijn veel gebeurtenissen die van invloed zijn op je pensioen. Daarom is pensioenplanning zo belangrijk. Alles begint met inzicht.

ย 

Bij Pensioen Design helpen wij je niet alleen met het geven van dat inzicht, we berekenen ook voor je hoe je pensioengaten kunt herstellen, of het nabestaandenpensioen kunt verbeteren.

ย 

En we ondersteunen je op nog veel meer gebieden. Een analyse van jouw specifieke situatie kun je bij Pensioen Design aanvragen voorย slechts โ‚ฌ 47,50. Datย is een doorbraak in de markt en een bedrag dat iedereen kan betalen.

ย 

Wij bieden oplossingen voor mensen in loondienst, zzp'ers en werkgevers.

ย 

Pensioen Design, iedereen een eigen pensioenplan.