π‡π¨πž 𝐳𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐨𝐞𝐝 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐒𝐨𝐞𝐧𝐩π₯𝐚𝐧 𝐨𝐩?

Β Β 

1. Droom en plan:

Bepaal je gewenste levensstijl tijdens je pensioenjaren. Denk na over de activiteiten die je wil ondernemen, reizen die je wil maken en andere pensioendoelen die je wil bereiken. Dit helpt je om te bepalen hoeveel pensioeninkomen jij eigenlijk nodig hebt. Vind je dit lastig om te doen, kies dan voor de snelle weg en ga voor je pensioeninkomen uit van hetzelfde netto bedrag dat je nu aan inkomen hebt.

Β 

2. 𝐈𝐧𝐀𝐨𝐦𝐬𝐭𝐞𝐧 op een rij:

Zorg dat je weet hoe jouw pensioenbronnen eruit zien. Dat zijn je AOW-pensioen, je werkgeverspensioen, het nabestaandenpensioenΒ en wat je zelf voor extra pensioen spaart met lijfrentes en ander spaargeld en investeringen. TelΒ alles bij elkaar op en vergelijk dat met je gewenste pensioeninkomen, of je huidige netto inkomen.

Β 

3. Uitgaven op een rij:

Zet je huidige uitgaven op een rij en hoe dat verandert als je met pensioen bent. Typische pensioenaandachtspunten zijn de woonlasten, kosten voor zorg, kosten voor energie (je bent veel meer thuis), kosten voor reizen, voor activiteiten en voor hobby's.Β Β 

Β 

4. SchuldenΒ afbetalen:

Werk aan het afbetalen van schulden vΓ³Γ³r je pensionering, om je maandelijkse lasten te verminderen. Een gouden pensioentip is om uiterlijk 10 jaar voor je pensioen je hypotheek goed in te richten. Als je dit na die periode doet, danΒ gaat de hypotheekverstrekker uit van je pensioeninkomen voor het bepalen van de maximaal mogelijke hypotheek. Je kunt dan bijvoorbeeld ook makkelijker extra pensioenvermogen vrijmaken uit de overwaarde.

Β 

5.Β Slim beleggen:

Heb je spaargeld of ander vermogen? Praat met een expert hoe je dat het beste kunt aanpakken voor een veilig en goed rendement. Via www.finzeker.nl vind je advieskantoren die je daar goed mee kunnen helpen. Ook vind je hier andere partners van Pensioen Design die je hierin goed en betrouwbaar advies kunnen geven.

Β 

6. Werk aan een pensioenbuffer:

Een pensioenbuffer is eigenlijk een extra spaarpot waarmee je onvoorziene uitgaven kunt opvangen als je met pensioen bent. Zeker omdat in de toekomst je pensioenuitkering variabel wordt (door de nieuwe pensioenwet), is een pensioenbuffer geen luxe meer, maar een noodzakelijkheid geworden. Volgens instanties als het NIBUD wordt vaak een buffer van 3 tot 4 keer het netto inkomen als veilig gezien.

Β 

7. Fiscale Planning:

Pensioenplanning heeft ook veel met fiscale planning te maken. Dat moeten we even uitleggen. Bij de pensioenopbouw in eigen beheer, zijn ingelegde pensioenpremies tot hoge bedragen fiscaal aftrekbaar. Concreet, spaar 100 euro per maand in je persoonlijke pensioenplan en je krijgt via je IB-aangifte elk jaar 445 euro terug van de fiscus.Β Je spaart de eerste ca. 4,5 maanden dus helemaal gratis voor je pensioen.

Β 

Fiscale planning is ook belangrijk bij de uitkering van je pensioen. Je moet je goed laten voorlichten hoe je pensioen wordt uitgekeerd om niet in te hoge belastingschijven terecht te komen. Vanaf 2025 kun je bijvoorbeeld in één keer 10% van je pensioenvermogen dat via je werkgever is opgebouwd opnemen. Maar dan krijg je wel dat jaar een flinke belastingaanslag, omdat je een groot deel in één keer laat uitkeren en je inkomen in dat jaar heel hoog wordt.

Β 

8. Regelmatig checken:

Pensioenplanning werkt alleen goed als je ook regelmatig met je plan bezig bent. Pas het aan na belangrijke levensgebeurtenissen zoals huwelijk, geboorte, promotie, een andere baan of gezondheidsveranderingen. Standaard moet je minimaal een keer per drie jaar voor je pensioenplan gaan zitten om je planning, je droom, ook echt te kunnen verwezenlijken.

Β 

Β 

𝐊𝐒𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐬π₯𝐒𝐦𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐩π₯𝐨𝐬𝐬𝐒𝐧𝐠:

Β 

Bij Pensioen Design ontwerpen we jouw persoonlijke pensioenplan voor slechts € 47,50. Wij bieden de meest uitgebreide en goedkoopste online pensioenplanning in Nederland aan. In je plan ontdek je hoe groot jouw pensioengat is, hoe je nabestaandenpensioen ervoor staat, hoe je jouw beleggingsprofiel kunt ontdekken en hoe je aan je vroegpensioen kan werken. Maar het belangrijkste is dat een pensioenplan van Pensioen Design de eerste stap is naar jouw droompensioen.

Β 

𝐏𝐞𝐧𝐬𝐒𝐨𝐞𝐧 πƒπžπ¬π’π π§: iedereen een eigen pensioenplan.